23 / 100

Hvordan sikre kontoer og informasjon dersom jeg dør?

Nybegynner

KUNNSKAPSNIVÅ

2 timer

varitghet

Norsk/English

Språk

Del dette kurset

Generelt

Det er ingen som liker å tenke tanken, men faktum kommer man ikke utenom. Det er ennå ingen som har overlevd livet. En dag er det slutt, og der vi enkelte er opptatt av et testamente, så er det digitale livet også nå blitt et av de verdifulle stedene noen bør få adgang til etter egen død.

Men hva gjør jeg for å sette gjøre det lettere for de etterlatte og få kontroll på det de kan ha kontroll over, og forhindre dem i å oppdage hemmeligheter du ikke vil de skal få vite?

I dette kurset forsøker vi å gå gjennom de tingene du bør gjøre allerede nå, som du faktisk har kontroll på passord og ditt digitale jeg.

Etter dette kurset vil du :

Hvem er dette kurset for?

Kurset passer dessverre for alle som har en epostkonto eller andre digitale verdier.

Se denne FØR du deler noe i Sosiale medier

Læringsvei

 1. Konvolutten

  Det aller enkleste er den berømte konvolutten i skuffen. Gå gjennom de viktigste tjenestene dine og skriv ned brukernavn og passord på et ark som du legger et trygt sted der mennesker du stoler på kan finne den.

 2. E-postkontoen

  Denne er nøkkelen til mye av vårt digitale liv. Får du som etterlatt kontroll på denne er mye gjort. De fleste tjenester lar deg nullstille passordet ved hjelp av bekreftelse via epost.

  Prioriter derfor å diskutere hvordan andre skal på tilgang til e-postkontoen dersom noe skjer.

 3. Mobiltelefonen

  Dette er kanskje den mest private dingsen av dem alle. Men også hyppig brukt for å hjelpe til med innlogging på forskjellige tjenester. Spesielt SMS er mye brukt som bekreftelse på steder der man bruker tofaktorautentisering.

  Du må ikke nødvendigvis la etterlatte få tilgang til hele telefonen. Men om du husker å skrive ned PIN- og PUK-kode på lappen med de andre innloggingene vil det være mulig for dem som trenger det å sette SIM-kortet ditt over i en annen telefon og motta SMS-meldingene der.

 

Facebook er en av våre mest brukte tjenester. Det er dumt for både etterlatte og venner om du får massevis av bursdagsgratulasjoner og korrespondanse der etter at du har gått bort.

Informasjonssidene til GoogleAppleDropbox og Facebook har god informasjon og en del av dem ha et eget valg under innstillinger der du selv bestemmer hva som skal skje med profilen din når du faller fra. Gå gjennom de viktigste og sjekk om du kan føre opp en ekstra person som kan kontaktes eller om du har spesielle valg som skal tre i kraft om du går bort.

Med mobiltelefonen som familiens fotoapparat har det blitt vanlig å la bilder vi tar bli liggende i forskjellige skytjenester som iCloud, Dropbox og Google Photos. Disse kan også etterlatte få tilgang til ved hjelp av brukernavn og passord. Men det kan også være lurt å hente ned en backup til en god gammeldags lokal disk av og til også.

En harddisk i skuffen sammen med passordkonvolutten er svært enkelt å få tak i for dine nærmeste.

Internett er ikke nytt og fremmed lenger, så både begravelsesbyrå og advokatselskap har erfaring med de digitale utfordringene som oppstår når noen går bort. Den gratis veiledningstjenesten slettmeg.no kan også gi råd og i en vanskelig tid vil de fleste datakyndige venner mer enn gjerne stille opp og hjelpe.

Til slutt kan det være verd å nevne at det også er viktig å tenke gjennom hva du ikke vil at noen skal få tilgang til. Når du nå sitter her og tenker gjennom dette er det kanskje noe du like gjerne kan slette selv først som sist?

Dessuten er det også lov å bestemme seg for at konvolutten med passord ikke bare er en, men flere. En som familien får tilgang til, en som en venn får tilgang til og kanskje en egen til advokat eller arbeidsgiver.

Om ikke annet kan du nå bruke denne saken som en unnskyldning til å ta en litt ukomfortabel men viktig prat med dine nærmeste. Spørsmålet er enkelt men vondt: Hva om en av oss dør?

Play Video

Facebook 

– brukes av flest til mest. 

 

Instagram 

– Bilder i fokus.  Korte videosnutter

Snapchat 

– Kort kommunikasjon med humor

YouTube 

– film i alle format og lengde

TikTok 

– Korte filmer med snert

Nyttige videoer om kildekritikk på sosiale medier

Er kontoen ekte?

Kan vi stole på de vanlige mediene?
Eksperttips for google søk

Nyttige LENKER om TEMAET

Lage en e-post konto – @gmail
Innstillingene i Facebook